INTRODUCTIE


Bij de Vooropleiding Documentaire maak je in zes stappen kennis met de belangrijkste aspecten van het filmvak. Wil jij altijd al je eigen documentairefilm maken maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Dan is deze vooropleiding van de Amsterdam Film School echt wat voor jou. Tijdens de opleiding bieden we je alle tools en kennis om je ontwikkeling tot een succes te maken.

Je leert de basisprincipes kennen van filmplan tot aan montage om zo uiteindelijk met alle nodige bagage te kunnen starten aan onze opleiding Regie Documentaire. Tijdens de vooropleiding behandelen we in een veilige omgeving alle technieken en terminologie zodat jij straks zelf jouw eigen documentaire kunt maken. Tijdens landelijke filmfestivals worden studenten gestimuleerd om bepaalde documentaires te gaan bekijken en regelmatig organiseren we inspirerende screenings en premières bij de Amsterdam Film School. Heb je misschien nog geen idee voor een eigen documentaire en wil je eerst eens met bestaande filmplannen en voorbeelden werken? Dat kan tijdens de vooropleiding!

Je maakt kennis met alle belangrijke vaardigheden die horen bij het regisseren en produceren van documentaires. Vanaf het bedenken van onderwerpen tot het werken met filmplannen en het oefenen met interviewen voor de camera.
In de laatste module monteer je een eigen documentaire-scène.

Alles komt aan bod zodat jij na deze praktische opleiding een goed beeld hebt van de veelzijdige aspecten van het vak. Je hebt inzicht verkregen in je eigen creatieve talent en je eindigt de Vooropleiding Documentaire met een certificaat en een eigen netwerk van gepassioneerde filmmakers. Na deze eerste stap kun je ervoor kiezen om jezelf bijvoorbeeld verder te ontwikkelen tijdens de opleiding Regie Documentaire.

Deze vooropleiding is zeer geschikt voor startende mediamakers die praktische ervaring willen opdoen in het filmvak. Je hoeft geen of weinig ervaring te hebben om van start te gaan en je krijgt de beste voorbereiding om daarna te beginnen aan de Opleiding Regie Documentaire van Amsterdam Film School.

Het programma van de Vooropleiding Regie Docu wordt gegeven in het weekend in voltijd. Het totale programma neemt 120 uur in beslag en duurt 24 weken. Ieder weekend hebben we twee sessies op zaterdag of zondag van 10:30 tot 16:00 uur.

PROGRAMMA & STARTDATA


Wat zijn de kenmerken van een professionele documentaire en hoe zet je de eerste stappen voordat je gaat filmen? In deze cursus leer je alles over de achtergrond en de context van het documentairevak en ontdek je de talloze mogelijkheden van het genre. Aan de hand van actuele voorbeelden van bestaande films ga je zelf aan de slag met het ontdekken van je eigen voorkeuren in onderwerpen, motivatie, stijl, vorm en genres.
De volgende onderwerpen worden behandeld:

Introductie documentaire
Ideeën ontwikkelen
Motivatie van de maker
Genre

Je verkrijgt inzicht in de verschillende verschijningsvormen van documentairefilms. Door het leren onderscheiden van de bestaande werkvormen en structuren leer je om zelf makkelijker je eigen visie te herkennen, beschrijven en verder te ontwikkelen.

Na deze lessen kun je goed voorbereid starten met de tweede fase van de Vooropleiding Documentaire: Storytelling.

Een goed filmplan is de beste basis voor een professionele documentaire. Het geschreven plan is een manier voor de maker om meer inzicht te krijgen in het filmidee aan de hand van bepaalde thema’s. Daarnaast is het ook van belang om anderen te overtuigen van de noodzaak dat een film gemaakt moet worden. Maar niet elke filmmaker is ook meteen een goede schrijver, dus hoe pak je dat aan?

Nadat je de belangrijkste basisprincipes van documentaireproductie hebt leren kennen in de eerste module, ga je bij Storytelling oefenen met het omzetten van een idee naar een geschreven tekst. Je leert deze maand de basistechnieken van het schrijven van de opzet voor een eenvoudig filmplan en je ontwikkelt je eigen voorkeuren in filmstijl.
De volgende onderwerpen worden behandeld:

Synopsis
Research
Hoofdpersonen
Logline voor een portret

Door het vergelijken van bestaande filmplannen met het eindresultaat, leer je wat de mogelijkheden en valkuilen zijn van het opschrijven van verhaal. Je leert zelf om middels enkele korte opdrachten jouw ideeën over de beeldtaal te vertalen naar geschreven tekst.

In de derde module van de opleiding ga je aan de slag met de camera. De professionele docenten begeleiden jou met concrete adviezen om elk beeld naar een hoger plan te tillen. Je leert de basisprincipes van het cameravak kennen door zelf te experimenteren met zowel de professionele camera’s van Amsterdam Film School als met je eigen (telefoon-)camera. Zo krijg je inzicht in de methodes om elke opname tot een professioneel resultaat te brengen.

Je gaat in deze module met een professionele Canon XF100 camera ontdekken wat de verschillende methodes zijn om een verhaal in beeld te brengen. In de les doe je oefeningen die inzicht geven in de verschillende kaders, basistechnieken en de mogelijkheden qua licht. Je krijgt begeleiding om thuis verder te oefenen met je eigen camera (bijv. op je smartphone).
De volgende onderwerpen worden behandeld:

Visual storytelling
Kaders en vormgeving
Vorm & Stijl
Draaien & Analyseren  

In de cursus Camera leer je de basisprincipes van de camera toe te passen in de praktijk. Daarnaast krijg je van alle vormen, welke in de vervolgopleiding gegeven worden, een introductie. Je maakt in dit blok kennis met de terminologie en de wereld van een regisserende cameraman/vrouw.

Nadat je deze module volledig hebt afgerond ben je gereed voor de vierde fase van de opleiding, waarin je je verder verdiept in de taken van de regisseur.

In dit blok zet je de eerste stappen om te regisseren in een veilige omgeving. Je leert en oefent met de belangrijkste interviewtechnieken. Daarnaast behandelen we ook de obstakels welke je gedurende een opname tegen kan komen. Deze kennis pas je toe door middel van een testopname met je medestudenten die je zelf regisseert. Tot slot presenteer je het plan aan je docent en medestudenten. Zo ben je bijna klaar om straks met echte hoofdpersonen en onderwerpen aan de slag te gaan!
De volgende onderwerpen worden behandeld:

Setimprovisatie
Interviewtechnieken
Test opname

Pitchen

Je krijgt zicht op de belangrijkste taken van een regisseur en groeit zelf in je rol als maker door gedurende deze module veel op de set te staan. Daarnaast leer je ook hoe je overtuigend een plan kan presenteren.

Alle opgedane kennis uit deze opleiding komt nu samen in de praktijk. Zelfstandig, als zelfregisserend cameraman/vrouw ga je nu een kort interview produceren van ongeveer 3 minuten waarbij je eigen stijl, visie, en noodzaak naar voren komt. Je moet zorgen voor een optimale voorbereiding en onder begeleiding van de docenten bereid je het interview praktisch verder voor. De uitvoering doe je met een eigen camera tijdens de lesdagen. Tijdens die lessen is er vervolgens veel ruimte voor feedback.
De volgende onderwerpen worden behandeld: 

Pre-productie eigen opnames
Draaien interview portretscène
Draaien interview portretscène
Evaluatie

In dit blok ga je ervaren hoe het is om op pad te gaan als filmmaker. Je bent gedurende deze opnameperiode zowel researcher, regisseur als cameraman/vrouw. Eventueel is er ook ruimte om samen te werken met mede-studenten aan de interviews.

In het blok montage leer je om van alle losse filmbeelden een goed lopend verhaal te maken. Je kunt werken met het door jezelf gefilmde beeldmateriaal of met beelden van de Amsterdam Film School. Na een korte introductie in de technische aspecten van de programma’s Adobe Premiere en Adobe After Effects, mag je je creativiteit de vrije loop laten. Je leert tijdens het proces de basisprincipes over montage, visual effects en nabewerking van beeld en geluid. Hiervoor is de professionele apparatuur van de Amsterdam Film School wekelijks beschikbaar, dus aan het einde heb je het interview van A tot Z zelf geproduceerd!
De volgende onderwerpen worden behandeld:

Workflow montage
Opzetten van een edit
Titels en nabewerking
Eerste versie montage

In dit blok leer je alle basistechnieken om zo optimaal te beginnen aan je eigen montage. Je maakt kennis met Adobe premiere pro cc en monteert je eerste scène.

KOSTEN


Het curriculum van Amsterdam Film School is modulair opgebouwd. Dit betekent dat je kunt kiezen voor één module indien je wenst te specialiseren of een combinatie van meerdere of alle modules indien je een volledige opleiding tot filmmaker wenst te volgen.

Iedere opleiding van Amsterdam Film School wordt maandelijks in rekening gebracht gedurende de looptijd van de gekozen opleiding. Hieronder vind je de prijzen per maand. Je kunt er ook voor kiezen om de onderwijssom 100% vooruit te betalen met een betalingskorting van 3%.

Voor het verwerken van je inschrijving hanteert Amsterdam Film School een éénmalige administratieve vergoeding van EUR 75.

ONDERWIJSTARIEFPRIJS PER MAANDTOTAALPRIJS OPLEIDING
Gehele opleidingEUR 625EUR 3.750

Bij Amsterdam Film School kun je betalen per bankoverschrijving of per credit card.

Amsterdam Film School brengt de onderwijssom maandelijks in rekening op de zesde dag van iedere maand. Iedere factuur heeft een betalingstermijn van 21 dagen na factuurdatum. De factuur voor de eerste maand van de opleiding wordt opgemaakt na inschrijving. Na betaling van deze factuur is je inschrijving definitief. Opvolgende facturen worden maandelijks opgemaakt vanaf de startmaand van je opleiding.

Indien je de opleiding 100% vooruit betaalt ontvang je een betalingskorting van 3% over je volledige onderwijssom.

Als omschreven bij betaalwijze kun je de onderwijssom maandelijks in delen betalen. Zo hoef je niet in één keer de volledige cursussom over te maken en kun je de kosten over meerdere maanden spreiden.

Onze algemene voorwaarden die van toepassing zijn op ons onderwijs kun je lezen via deze link. Door inschrijving bij Amsterdam Film School verklaar je je akkoord met onze voorwaarden.

LOCATIE


Panamalaan 5G, 1019 AS Amsterdam, Nederland

VERVOLG


Na de Vooropleiding Documentaire kun je ervoor kiezen om jezelf verder te ontwikkelen door het volgen van de Opleiding Regie Documentaire aan de Amsterdam Film School, je kunt je verdiepen in bepaalde onderwerpen tijdens de Masterclasses, speciale screenings bijwonen en werken aan de verdere uitbreiding van je netwerk en werkervaring.

ONS VOLLEDIGE CURRICULUM


De Vooropleiding Regie Documentaire maakt onderdeel uit van ons uitgebreide curriculum. Hieronder kun je de samenstelling van ons curriculum vinden alsook onze andere opleidingen.

Storytelling

Meer info

Cinematografie

Meer info

Opname

Meer info

Montage

Meer info

Regisseur

Meer info

Storytelling

Meer info

Cinematografie

Meer info

Filmplan

Meer info

Opname

Meer info

Montage

Meer info

Documentairemaker

Meer info

Basis van Acteren

Meer info

Acteren en Transformeren

Meer info

Technisch Acteren

Meer info

Acteren voor Film

Meer info

Acteur

Meer info

Basis van Produceren

Meer info

Produceren voor Film

Meer info

Pre-Productie

Meer info

Productie

Meer info

Productieleider

Meer info

Basis van Monteren

Meer info

Dramatisch Monteren

Meer info

VFX en Color Grading

Meer info

Post-Productie

Meer info

Editor

Meer info

Basis van Audio voor Film

MEER INFO

Pre-Productie

MEER INFO

Productie

MEER INFO

Post-Productie

MEER INFO

Sound Designer

MEER INFO